22 maart 2010

The Stress of Leisure - winkelen in Amsterdam

De lente is hier en dat is het perfecte moment om me nog eens iets voor te nemen. Ik maak komaf met de gejaagdheid in mijn vrije tijd. Met vrije tijd bedoel ik échte vrije tijd: niet die momenten waarop je nog snel even naar de winkel kan en de afwasmachine leegmaakt, maar wel die momenten waarop je niet naar de klok moet kijken en gewoon eens iets doet wat je leuk vindt. Als doorgewinterd controlefreak, lijstjesmaker en organisator kan ik namelijk wel eens last hebben van vrijetijdsstress.

Om mijn vrije tijd optimaal te besteden, kijk ik naar de tijd, treuzel ik nooit en plan ik alles van tevoren (tot in de überpuntjes!). Je kan je zo verliezen in je planning dat er van ontspannen geen sprake meer is. Je kan jezelf niet dwingen om plezier te hebben op commando omdat je nu enkel maar die paar uur hebt om te ontspannen, je moet gewoon loslaten en zien wat er komt. Voila, mijn motto vanaf nu!

Mijn eerste wapenfeit in mijn nieuwe vrijetijdsregime was een dagje Amsterdam op zaterdag en ik moet zeggen, dankzij goede begeleiding van mijn vrijetijdsstressloze vriend, maakte ik me niet meer druk in de regen en het feit dat we redelijk (in mijn ogen) "laat" ter plaatse waren. Meer tijd dus voor oeverloos gekuier en gewinkel. En voor diegenen die in Amsterdam misschien niet zo bekend zijn, zet ik even een paar tips op een rij (-->oei, toch een lijstje) voor het perfecte stressloze winkelgenot:

American Book Center (Spui): een wereld van boeken over zowat alle onderwerpen die je maar kan bedenken. Ze verkopen ook kleine leuke hebbedingen zoals dit mapje met retro filmpostkaartjes dat ik natuurlijk niet kon weerstaan.

De negen straatjes: Negen zalig gezellige straatjes vol vintagewinkeltjes, curiosa, hippe couture, Italiaanse schoenen, bruine kroegjes, kunst, bloemen- en kookwinkeltjes. En de thuisbasis van de Exota I en II: de King Louie winkels.


Fame Music Store (Kalverstraat): Net zoals The American Bookstore, verkopen ze hier zo'n groot gamma aan muziek dat je er uren kan snuisteren. De roots en rock'n roll afdeling is echt de moeite.


De Bijenkorf: Een must als je in Amsterdam wil shoppen: allemaal leuke merken onder een dak: MAC Cosmetics, Blutgeschwister, Dept., Ray-BanPip Studio, Imps & Elfs,  ... Je kan er centraal parkeren en lekker lunchen.


En zo eindigde een perfect weekendje in het voornemen om meer te gaan genieten van mijn vrije tijd. Omdat het zo gewoon veel leuker is...


  3 opmerkingen:

  1. Zo herkenbaar! Ik ben ook een absolute lijstjesfreak en vrijetijdsstress is gewoon een deel van mezelf. Mooie verwoording trouwens. Eigenlijk zou ik er ook eens iets aan moeten doen, maar het is zo moeilijk om niet te plannen... Ik ben altijd bang dat ik dan dingen ga missen enzo.

   Van lijstjes gesproken, Amsterdam staat trouwens bovenaan op mijn Cities-to-visit-lijstje! Ik wil er heel graag eens op pad met jouw tips op zak!

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel ~*~ saskia ~*~ :) en aan andere Saskia: de negen straatjes mag je zeker niet missen, er is een kookwinkel die what's cooking heet, met allemaal superleuke keukenspullen!

   BeantwoordenVerwijderen

  Thanks for taking the time to leave a comment! Big hug!

  Related Posts with Thumbnails